Glazenwasser Maffia

Glazenwasser klinkt als een geweldig beroep. Je komt bij de mensen aan huis en zorgt ervoor dat ze stralend schone ramen hebben. Dat klinkt leuk in de theorie, maar in de praktijk komt er veel meer bij kijken. Wat veel mensen niet weten is dat er in de glazenwassersbranche een ware maffia strijd gaande is. Er is sprake van verkapte wildwest taferelen die zich in woonwijken afspelen. Voordat we verder gaan op dit gebeuren vertellen we eerst hoe het er aan zou moeten toegaan in de glazenwasserswereld.

Vrije keuze

Officieel heb je als klant de vrije keuze wanneer je een glazenwasser wil inhuren. Jij mag kijken in het Glazenwassers Register naar de glazenwassers die in ons land actief zijn. Daar staat vermeld welke glazenwassers er allemaal voldoen aan de eisen die de overheid aan hun stelt. Het zijn eisen aangaande veilig werken, legaal werken en een hoge mate van klantvriendelijkheid hanteren. Het komt helaas steeds vaker voor dat glazenwassers zich hier niet aan houden en dat men zich niet registreert. Op dat moment is er sprake van de glazenwassers maffia. We gaan er nu wat verder op in.

Illegaal werken

Een glazenwasser die deel uitmaakt van de glazenwasser maffia werkt hoogstwaarschijnlijk illegaal. Dat wil zeggen dat hij personeel in dienst heeft wat ongekwalificeerd is. Bovendien is het personeel vaak illegaal in dienst. Ze krijgen onderhands betaald voor hun werkzaamheden zonder dat er loonbelasting wordt geheven over hun diensten. Op die manier ontduikt de glazenwasser de wet. Er wordt geen belasting afgedragen over de werkzaamheden en het personeel is grotendeels onverzekerd. Mocht er wat gebeuren tijdens de werkzaamheden aan jouw huis, dan is er zelfs een groot risico dat de schade op jou wordt verhaald. Jij bent op dat moment immers de opdrachtgever. Ook werk je op deze manier mee aan belastingontduiking; een feit wat op zich ook strafbaar is.

Jouw wijk, mijn wijk

De glazenwasser maffia heeft een stad ingedeeld in wijken. Er wordt gesteld dat ieder glazenwassersbedrijf zijn eigen werkterrein heeft. Er is dan ook sprake van ‘mijn wijk’ en van ‘jouw wijk’.  Kom je daar als gecertificeerd glazenwasser tussen werken, dan is er een grote kans dat je wordt bedreigd tijdens de werkzaamheden. Er wordt niet geschuwd om te dreigen met geweld. Opmerkingen als ‘ik gooi je van drie etages hoog naar beneden’ of ‘ik trap je voeten helemaal kapot’ zijn niet van de lucht; tijdens een uitzending van programma RamBam over dit onderwerp kwam het ter sprake.

Een zaak waar weinig tegen te doen valt

De glazenwasser maffia is een groot probleem wat zich als een soort olievlek over ons land heen verspreidt. Feit is helaas dat er weinig tegen te doen valt. Gecertificeerde glazenwassers die zijn bedreigd door illegale glazenwassers zullen zo geïntimideerd zijn door de bedreigingen die zijn geuit dat ze geen aangifte durven te doen hier tegen. Zolang er geen sprake is van officiële aangiften tegen deze maffia praktijken kan de overheid niet ingrijpen en zullen deze wantoestanden helaas blijven voortbestaan.

Geen vrije markt werking

De gevolgen van deze glazenwasser maffia praktijken zijn duidelijk zichtbaar geworden. Er is geen sprake van een vrije marktwerking. De consument is dus in dit geval, samen met de gecertificeerde glazenwasser, de dupe van het geheel. De prijs die jij betaalt aan een glazenwasser die bij de glazenwasser maffia hoort kan je niet zelf betalen. In feite heeft de illegale glazenwasser het alleenrecht om huizen in een woonwijk als zijn gebied te beschouwen. Jij bepaalt niet zelf wat je betaalt voor de diensten van de glazenwasser en bij klachten heb je geen plek om deze te melden. De glazenwasser maffia is dan ook een groot nadeel voor niet alleen glazenwassers maar ook voor hun klanten.

Waar zit de glazenwasser maffia

Er is in diverse delen van het land sprake van een ware glazenwasser maffia. Een heel bekend geval is in de Amersfoortse wijk Vathorst. Je vindt de glazenwasser maffia in feite in heel veel delen van het land. Ze gaan vooral aan de slag in nieuwbouwwijken waar men de eerste is die bij een bewoner aanbelt om zijn diensten aan te bieden. Met name in woonwijken in de Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht zijn glazenwassers actief in de zogeheten glazenwasser maffia.

Hoe herken je een illegale glazenwasser

Een illegale glazenwasser kan je heel gemakkelijk herkennen. Het is namelijk een glazenwasser die voor zijn diensten alleen een contante betaling van jou wil hebben. Doordat er geen bon of factuur wordt opgesteld voor de dienstverlening kan de glazenwasser heel gemakkelijk de belasting ontduiken. Er wordt geen BTW of inkomstenbelasting afgedragen aan de overheid. . Bovendien zal de illegale glazenwasser zich niet kunnen identificeren. Ook een vergunning van de lokale gemeente om bij jouw huis te mogen werken zal men niet kunnen tonen. Een officiële gecertificeerde glazenwasser zal vragen om een girale betaling – dus per factuur die jij overmaakt – of om een betaling via een beveiligd mobiel pinapparaat.

Offertes van een legale glazenwasser

Wil jij je ramen laten lappen door een legale glazenwasser; vraag dan eerst offertes op. Dat doe je heel eenvoudig met onderstaande button. Je krijgt een aantal offertes van bonafide bedrijven die je kan vergelijken. Op die manier betaal je wel een eerlijke prijs.

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Hoe herken je een goede glazenwasser?

Wanneer het wassen van jouw ramen niet jouw hobby is kan je daar heel gemakkelijk een glazenwasser voor inhuren. Het is echter …