Onderhoud ramen

De ramen in je huis zijn van heel groot belang. Niet alleen bepalen ze hoeveel licht er jouw huis binnen komt; ze bepalen ook het aangezicht van jouw huis. Wie ooit zijn ramen heeft moeten vervangen weet wat een werk het is, en hoeveel geld ermee gemoeid gaat. We geven dan ook graag een aantal adviezen voor het onderhoud van je ramen. We vroegen aan bedrijven die zich bezig houden met het reinigenen en onderhouden van ramen naar hun beste tips, en we hebben ze voor je op een rij gezet.

Laat jouw ramen lange tijd stralen

De ramen van je huis horen te stralen. Daar is wel wat werk voor nodig, en niet iedereen vindt dat even prettig. Het wassen van de ramen in je huis mag dan een luxe lijken die je gemakkelijk achterwege kan laten; dat is het allerminst. Je zal de ramen van je huis goed schoon moeten houden wil je voorkomen dat groene aanslag en fijnstof jouw huis binnen komen. Het is dan ook om die reden dat wordt aangeraden om minimaal eens per twee maanden je ramen te wassen. Dat kan je op meerdere manieren doen, die we voor je zullen omschrijven.

Ramen onderhouden met stoom

De nieuwste methode die wordt gebruikt om de ramen te onderhouden is met stoom. Je gebruikt op dat moment een soort stoomreiniger met een microvezel opzetdoek. De kokend hete stoom komt op je ramen, en zorgt ervoor dat al het vuil wat erop zit aangekoekt los laat. Je zal dan wel echt goede stevige ramen moeten hebben wil je hiermee geen schade aanrichten. Dunne enkele ramen met lichte beschadigingen erin kunnen barsten wanneer ze op deze manier worden schoongemaakt. Beter pas je deze methode toe op dubbel HR++ of HR+++ isolatieglas. Je weet op die manier zeker dat je geen schade aanricht aan je ramen met deze methode. Het is overigens wel een methode waarmee je met zo min mogelijk extra opzetstukken vlekkeloos schone ramen krijgt zonder strepen.

Ramen onderhouden met een telescoop

Hoge ramen bij je huis moet je goed kunnen onderhouden. Niet iedereen gaat graag de ladder op voor dit karwei, en daarom maken veel particulieren en schoonmaakbedrijven gebruik van de telescoopsteel. Het is even behoorlijk wat handigheid die je onder de knie moet krijgen. Je moet namelijk met een lange steel rechte halen kunnen maken op je raam zonder dat er tussenpauzes in zitten. Zou je wel met tussenpauzes een haal maken, dan krijg je onherroepelijk strepen op je ramen op een plek waar je eigenlijk heel slecht bij kan om de streep weg te poetsen. Het is dan ook een methode waarbij geldt; oefening baart kunst.

Ouderwets met een sopje

De meest gebruikte methode om je ramen te onderhouden is nog altijd de ouderwetse manier; je maakt de ramen schoon met een sopje. Je gebruikt niet meer dan water met en klein beetje afwasmiddel. Heb je erg vettige ramen, dan gebruik je afwasmiddel waar wat citroen in zit. Heb je erg vieze ramen, dan gebruik je een geconcentreerde afwasmiddel. Gebruik niet teveel afwasmiddel in het water, want dan gaat het sop weer overmatig schuimen. Het is ook hier zo dat alles draait om de juiste dosering. Gebruik bij het drogen van de ramen in dit geval een trekker. Maak de trekker na iedere verticale haal op je raam even droog met een zeem. Op die manier weet je zeker dat je geen strepen krijgt op je ramen.

De huismiddeltjes

Er zijn mensen die zweren bij een huismiddeltje voor het onderhoud van hun ramen. Een veel gebruikt huismiddeltje is de ui die in 4 delen in de emmer met water ligt. Je voegt verder geen sop of spiritus toe; allen een ui zou genoeg moeten zijn. Je maakt de ramen vervolgens schoon op de traditionele methode schoon; vlekken verwijderen met een spons en vervolgens met een trekker de ramen drogen. Een ander huismiddel is water met spiritus. Je zou in dat geval al makkelijk teveel spiritus kunnen gebruiken wat een onaangename blauwe waas op je ramen achterlaat. Dit is dus een methode voor mensen die heel vette aanslag op de ramen hebben die lastig te verwijderen is met een ander materiaal.

Houd je kozijnen goed schoon

Het is zaak dat je naast je ramen ook je kozijnen goed schoon houdt. Dat doe je heel eenvoudig met een microvezel doek. Deze maak je licht vochtig en vervolgens maak je de kozijnen er blinkend mee schoon. Je verwijdert op die manier groene aanslag een zwart fijnstof van je kozijnen, en daarnaast zorg je ervoor dat de levensduur van je kozijnen behoorlijk wordt verlengd. Doordat het vuil zich niet kan ophopen in de naden van de kozijnen zal het rottingsproces van je (houten) kozijnen worden uitgesteld. Naast de kozijnen is er nog een materiaal wat je schoon moet houden; de stopverf. Stopverf heeft de eigenschap om hard te worden wanneer het al te lang om je ramen heen zit. Wanneer dit het geval is zal het gaan brokkelen waarna het wegvalt. Als gevolg hiervan zullen je ramen minder strak in de sponning zitten. Is dit bij jou het geval; vraag dan aan een klussenbedrijf of een glaszetter om nieuwe stopverf rondom jouw ramen aan te brengen.

Vraag om offertes voor raam onderhoud

Het onderhouden van je ramen is een klus die je zou kunnen uitbesteden aan een glazenwasser. Wil jij streeploze ramen, dan doe je er goed aan om eerst offertes op te vragen. Je kan dan kijken wie er in jouw woonwijk actief is, en prijzen vergelijken.

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Hoe herken je een goede glazenwasser?

Wanneer het wassen van jouw ramen niet jouw hobby is kan je daar heel gemakkelijk een glazenwasser voor inhuren. Het is echter …