Ramen wassen

Daar waar de ene persoon een natuurtalent is op het gebied van de ramen wassen is het voor de ander een eindeloos moeilijke klus. Je koopt het ene na het andere dure apparaat om jouw ramen streeploos mee te wassen, maar wanneer de zon dan eens genadeloos hard op jouw ruiten schijnt zie je de strepen weer lopen. Je zou er radeloos van kunnen worden en veel mensen schakelen dan ook maar een glazenwasser in omdat ze deze klus simpelweg niet geklaard krijgen. We keken voor jou naar de kunst van het ramen wassen.

Het schoonmaken van de ramen

Ramen verzamelen door de loop der tijd heen een hoop vuil. Woon je langs een drukke weg, dan zal je zien dat er allemaal zwarte stofdeeltjes op je ramen komen te zitten van het uitlaatgas. Woon je daarentegen in een groene omgeving met veel bomen, dan zit er groen op jouw ramen door de bomen die pollen verliezen. Een raam verzamelt dan ook behoorlijk wat vuil, en dat is niet altijd even gemakkelijk weg te krijgen. De eenvoudigste manier om een raam goed schoon te krijgen is door een sopje te maken met heet water en wat gewoon afwasmiddel. Zit er veel vet op je ramen, kies dan voor een afwasmiddel waar citroen doorheen zit. Dit lost het vet extra gemakkelijk op. Zijn de ramen erg vies, kies dan een extra geconcentreerd afwasmiddel voor het schoonmaken van je ramen. De ramen sop je in met het sop, en je gebruikt een spons om het sop goed over je ramen te verdelen. Na het soppen van de ramen voor de eerste keer maak je nog eens een nieuw sopje. Je sopt de ramen een tweede keer. Dat laatste is heel belangrijk, want anders zal het vuile water wat op je ramen achterblijft na het soppen vieze strepen gaan trekken; dat wil je niet.

De trekker voor het drogen

Na het soppen van de ramen haal je de trekker over de ramen heen. Je moet banen trekken van boven naar beneden over je raam heen. Zorg ervoor dat die banen elkaar wat overlappen; je wil immers geen strepen zien op je ramen. Ga in een rechte lijn door met de trekker en trek rustig hele banen. Maak tussen twee banen de trekker schoon met een vochtige zeem. Zo voorkom je dat je het vocht juist weer over je ramen heen verspreidt. Deze handelingen herhaal je tot het moment dat je het hele raam hebt gedaan.

Weg met die strepen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch met strepen op je ramen blijft zitten. In dat geval zal er nog maar één ding op zitten; je haalt de strepen weg met een stuk krantenpapier. Je maakt een prop die compact is, en met die prop boen je over de strepen heen. Ze zullen spoorloos verdwijnen waarna jij stralende ramen hebt.

Jouw kozijnen weer schoon

Kozijnen van alle materialen maak je heel snel stralend schoon wanneer jij je ramen hebt gesopt. Je neemt een vochtige microvezel doek en wrijft ermee over de kozijnen heen. Vergeet niet om de randen van je kozijnen aan de binnen-en buitenkant ten opzichte van het raam ook mee te nemen. Kozijnen die je op deze manier eens per 6 weken schoonhoudt hebben een levensduur die vele jaren langer is dan wanneer ze niet goed worden afgenomen. Je beschermt bij houten kozijnen de lak, en bij kunststof kozijnen voorkom je dat vuil zich gaat ophopen in de naden van de kozijnen.

Tips voor het schoonmaken van je ramen

Moeten de ramen op de bovenverdieping worden gewassen, dan zou je natuurlijk op de ladder kunnen klimmen. Veel mensen bedanken liever voor deze eer; ze lappen de ramen liever vanaf de begane grond. In dat geval kan je een telescoopsteel kiezen om de ramen mee schoon te maken. Met een sponsstuk sop je de ramen op de bovenverdieping schoon en met het trekker opzetstuk droog je vervolgens de ramen na. Denk eraan dat je bij werken met een telescoopsteel wel even moet oefenen voor je rechte banen kan trekken op je ramen. Het resultaat zal dan ook de eerste keer niet helemaal stralend zijn zoals je het voor ogen had maar oefening baart kunst.

Een trekker met magneet

De ramen schoonmaken kan je doen op de etage zelf door een trekker met een magneet te gebruiken. Heb je draai-kiepramen, dan open je de ramen naar je toe waarna je ze kan soppen. Met de magneettrekker droog je vervolgens van binnenuit de ramen. Denk eraan dat dit vooral werk bij ramen die dicht bij elkaar zitten en bij enkel glas. Heel dik gelaagd HR+++ glas zal niet geschikt zijn voor deze techniek.

Vraag het de glazenwasser

Is ramen lappen niet jouw ding en lukt het na al deze technieken nog niet, dan kan je altijd nog offertes van een glazenwasser opvragen. Je weet dan hoeveel je per keer betaalt om jouw ramen professioneel te laten wassen. Het spaart wellicht niet je portemonnee maar het scheelt wel een hoop ergernis.

 

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Hoe herken je een goede glazenwasser?

Wanneer het wassen van jouw ramen niet jouw hobby is kan je daar heel gemakkelijk een glazenwasser voor inhuren. Het is echter …